Jos sinulla on vankkaa rakennusalan osaamista, saatat haaveilla oman yrityksen perustamisesta. Löydät tästä artikkelista muutaman vinkin, joiden avulla voit jatkaa oman yritysideasi arviointia ja jatkojalostamista.
Yritysneuvojan juttusille
Kun olet ensin pohtinut rakennusalan yrityksen perustamista itseksesi ja kirjannut ylös alustavan yrityssuunnitelman, on aika astella kotipaikkakuntasi yritysneuvojan juttusille. Asiantunteva, koulutettu yritysneuvoja, jolla on itselläänkin usein taustalla yrityskokemusta, osaa katsoa suunnitelmaasi ammattilaisen silmin ja arvioida, onko suunnitelma toteuttamiskelpoinen. Hän osaa myös antaa vinkkejä idean hiomiseen ja näyttää mahdolliset sudenkuopat suunnitelmassasi.
Rakennusalan yrittäjyyteen liittyy runsaasti vastuuta ja esimerkiksi työntekijöiden turvallisuudesta on pidettävä huolta. Toisaalta yrittäjyys myös tarjoaa palkkatyötä suuremmat vaikutusmahdollisuudet omaan elämään ja tulotasoon. Myös näistä seikoista on mahdollista keskustella yritysneuvojan kanssa.
Rahoitus kuntoon
Jo yritysneuvojan kanssa kannattaa tehdä laskelmia siitä, kuinka paljon rahaa tarvitset rakennusalan yrityksen perustamista varten. Millaisia hankintoja sinun tulee tehdä ja mitä muita kuluja toimintaasi liittyy? Aiotko palkata työntekijöitä ja mikä on heidän palkkatasonsa? Huomioi myös palkan sivukulut, jotka tekevät yrittäjän tulokseen yllättävän suuren loven, etenkin, jos työntekijöitä palkataan runsaasti.
Laskelmien pohjalta voidaan tehdä arvio siitä, kuinka paljon rahaa tarvitset päästäksesi alkuun ja milloin yrityksesi voi olettaa tuottavan jotain. Voit keskustella yritysneuvojan kanssa myös erilaisista rahoituslähteistä. Usein aloitteleva rakennusalan yrittäjä joutuu ottamaan lainan.
Jos päätät aloittaa rakennusalan yrityksen, selvitä yritysneuvojan kanssa, voisitko saada toiminnan alkuvaiheessa starttirahaa. Raha ei ole suuren suuri, eivätkä kaikki aloittelevat yrittäjät sitä saa, mutta rahasta on apua yrityksen alkuvaiheessa, jolloin yritys ei välttämättä tuota mitään, vaan saattaa jopa vaatia yrittäjältä itseltään taloudellista panostusta.
Mahdollisuudet ja uhat
SWOT-analyysin nelikenttää käytetään usein arvioitaessa uuden yrityksen, myös rakennusalan yrityksen, heikkouksia, vahvuuksia, mahdollisuuksia ja uhkia. Esimerkiksi erityisen vankka oman alan osaaminen ja vakiintunut asiakaskunta saattavat olla uuden yrityksesi selkeitä vahvuuksia, jotka tuovat yrityksellesi kilpailuedun ja luovat sille runsaasti erilaisia mahdollisuuksia yrityksen kehittämiseen ja toimintaan. Sen sijaan pieni paikkakunta tai esimerkiksi runsas joukko kilpailijoita saattavat aiheuttaa yritykselle uhkia, joiden torjumista on tärkeää miettiä.